Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Artikel / KENAPA PERLU DIBEKAM? 

KENAPA PERLU DIBEKAM? 

KENAPA PERLU DIBEKAM?

Mekanisme bekam ialah darah dari organ (darah yang telah terdioksigen) akan disedut keluar melalui saluran darah biasa dan keluar melalui luka tusukan jarum pada kulit. Jadi, kulit adalah mekanisme penting bagi proses tapisan darah yang keluar dari badan manusia.

Kulit akan menapis darah yang terdioksigen sahaja untuk di buang. Proses bekam ini sangat berjaya samada mengurangkan kesakitan, merawat penyakit dan seterusnya mampu menyembuhkan penyakit yang berpunca dari kategori darah.

4 bulan (120 hari) adalah tempoh jangka hayat sesuatu sel darah yang bertugas menyampaikan oksigen keseluruh organ manusia. Namun selepas tempoh itu, darah sepatutnya di keluarkan bagi mengelakkan berlaku ” blood secretion ” penyumbatan pada saluran darah. Di akui kaedah bekam adalah kaedah paling lama di pakai dalam tamadun manusia bagi menyelesaikan penyakit berasaskan pada penyumbatan salur darah ini.

Mitos dalam darah bekam.

Ada sesetengah beranggapan darah bekam adalah darah terkumpul di bawah kulit. Ini fakta tidak benar, darah terdioksigen tidak berkumpul dibawah kulit, bahkan dia akan berada dimana ia telah tamat jangka hayat tugasnya, iaitu di dalam saluran darah.

Jadi, bekam akan membuang darah tersebut melalui ” suction” pumo bekam. Jika tidak ada proses menge’pump’, darah tidak akan keluar walaupun sudah di tusuk dengan jarum, ataupun di lakukan torehan nipis.

Kesimpulannya, sangat wajarlah anda berbekam sekarang bagi menyelesaikan masalah kesihatan anda menepati pula kaedah perubatan Sunnah Rasulullah SAW.

Dalam Sunnah ada kejayaan, InsyaAllah.

Jom bekam… 

About admin

Check Also

BILIK SEMINAR Untuk Disewa di Rawang

Dilengkapi :- ➡Kerusi & Meja untuk 30 org➡Whiteboard➡Aircond➡Plug Extension➡Ruang Solat ✅BERPATUTANDapatkan harga bilik seminar terbaik …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× KLIK UNTUK WASAP.